Με μια ματιά

Με σωστή φροντίδα και συντήρηση ένα ποιοτικό χαλί μπορεί να "ζήσει" για περισσότερο από 2-3 γενιές  Ένα χαλί δεν χρειάζεται πολύ συχνά γενικό πλύσιμο.  Ένα πλύσιμο κάθε δύο χρόνια είναι αρκετό για τη συντήρησή του. Ο καλύτερος τρόπος πλυσίματος είναι ο τοπικός καθαρισμός του πέλους με ένα διάλυμα απορρυπαντικού  ή απορρυπαντικού-ξυδιού και κατόπιν το ταμπονάρισμα της περιοχής.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή (στην μπανιέρα, με λάστιχο κ.α. ) θεωρείται απαγορευτική. 

Για το τοπικό καθαρισμό του χαλιού:

Μαζεύουμε το πλεόνασμα από το λεκέ χρησιμοποιώντας ένα πανί ή ένα μαχαίρι

Πάντα καθαρίζουμε από την περιφέρεια προς το κέντρο του λεκέ

Τα παρακάτω τρία διαλύμματα και ένα λευκό πανί, είναι ικανά για να καθαρίσουμε σχεδόν κάθε είδος λεκέ που μπορεί να δημιουργηθεί.

1.Διάλ/μα απορρυπαντικού: Μία κουταλιά ουδέτερο απορρυπαντικό σε 1/4 του λίτρου χλιαρό νερό.

2.Διάλ/μα απορρυπ/κού & ξυδιού: Στο διάλ/μα απορρυπαντικού προσθέστε 1 κουταλιά λευκό ξύδι.

3.Διάλ/μα αμμωνίας: Μία κουταλιά αμμωνία σε 1/4 του λίτρου χλιαρό νερό.

 

Λάσπη: αφήνουμε να στεγνώσει και κατόπιν το βουρτσίζουμε καλά με μια στεγνή βούρτσα, μετά με μια βρεγμένη βούρτσα και το ταμπονάρουμε για να στεγνώσει
Αλκοόλ / κρασί / καφές / τσάι: χρησιμοποιήστε το διαλ/μα απορ-ξυδιού και ταμπονάρετε τακτικά με ένα στεγνό πανί.

Αίμα / αυγό / κόλλα / σάλτσα / φρούτο / σοκολάτα / παγωτό / γάλα: χρησιμοποιούμε διαλ/μα απορρυπαντικού και ταμπονάρουμε τακτικά. Κατόπιν χρησιμοποιούμε το διάλ/μα αμμωνίας και ταμπονάρουμε.
Λίπη / κραγιόν / τσίχλα / γράσσο / βερνίκι νυχιών ή παπουτσιών / λάδι / κερί: χρησιμοποιούμε σπρεϋ στεγνού καθαρισμού και μετά το διαλ/μα απορ-ξυδιού. Ταμπονάρουμε.

Φύλαξη του χαλιού:

Όταν έρθει η ώρα να μαζέψετε και να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα καλά και από τις δύο πλευρές και κατόπιν να τα κάνετε ρολό και να τα τυλίξετε σε ένα ύφασμα (π.χ. παλιό σεντόνι).  Ποτέ μην τα αποθηκεύετε μέσα σε νάιλον γιατί το χαλί δεν μπορεί να αναπνεύσει.